Wat doe je als iemand jou pijn doet? Je spreekt die persoon erop aan en vraagt of hij ermee wilt stoppen.
Wat doe je als die persoon claimt goede intenties te hebben en daarom niet wilt stoppen? Je gaat een dialoog aan, waarin je duidelijk maakt dat zijn goede intentie nog steeds een negatieve impact heeft en vraagt hem nogmaals om te stoppen.
Wat doe je als die persoon na het gesprek weigert te stoppen, omdat hij geld verdient met jouw pijn? Je zorgt ervoor dat hij economisch verlies lijdt.
Actiegroep Holi is geen Houseparty roept op tot een boycott van het Holi Festival of Colours en het Holi Fusion Festival vanwege de respectloze wijze waarop ze met het Hindoe lentefeest Holi omgaan.
Wat is het probleem? Beide festivals verplaatsen één van de belangrijkste Hindoefeestdagen, Holi, van de lente naar de zomer en transformeren het spirituele lentefeest tot een dancefestival in de zomer dat losstaat van sociaal-historische context. Je kunt het vergelijken met het optuigen van kerstbomen in de zomer en dat als Kerstmis te promoten. Het heeft totaal geen verband met de cultuur-historische context van Kerst en zou daarmee respectloos zijn naar Christenen. Maar de festivals hebben er geen moeite mee om een religieus feest om te toveren tot een dance festival in de zomer zonder rekening te houden met de belangrijke betekenis die Holi heeft voor Hindoes.
Wat is de oplossing? De actiegroep heeft met beide organisaties een gesprek gevoerd met een concrete oplossing: verbreek de verbinding met Holi en verwijder de naam uit de communicatiestrategie. Verzin een nieuwe titel die past bij het festivalconcept en het cultureel erfgoed van Holi in haar waarde laat. De invulling van de festivals kan precies hetzelfde blijven, omdat het op het gekleurd poeder na niets met Holi te maken heeft.
Waarom een boycott? Tijdens de gesprekken hebben beide organisaties laten blijken financiële belangen belangrijker te vinden dan de bezwaren van de Hindoegemeenschap. Het gedachtegoed van Holi wordt als dekmantel gebruikt om grof geld te verdienen over de ruggen van Hindoes. Omdat de organisaties de taal van tolerantie en respect niet begrijpen, moeten we de taal van financiën spreken. Daarom roepen we op tot een boycott van de festivals en alle partijen die betrokken zijn bij deze festivals.
Waar kan ik heen als ik echt Holi wil vieren? Holi wordt in de periode maart/april door heel Nederland gevierd. Deze Holi vieringen zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. De actiegroep publiceert ieder jaar een Holi Agenda, waarin je de festivals bij jou in de buurt kunt vinden. De agenda van 2017 is hier te vinden. Waarom zou je voor dure kaarten betalen als je Holi, zoals het bedoeld is, gratis kunt vieren?
Wat kan jij doen om de boycott te steunen?
1. Zit je op social media? Deel de boycott oproep en laat zoveel mogelijk mensen weten dat deze campagne plaats vindt.
2. Ben je een inwoner van de Gemeente Amsterdam, Eindhoven of Maastricht? Benader gemeenteraadsleden met een klacht over culturele kaping van Holi en vraag hen het op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
3. Heb je de line up gezien? Mail de artiesten die optreden met een verzoek om niet mee te werken aan culturele kaping en hun optreden te weigeren.
4. Ken je bezoekers die naar de festivals willen gaan? Vraag hen af te zien van bezoek aan Holi Festival of Colours of Holi Fusion Festival en nodig hen uit om gratis Holi te vieren in de lente.
5. Maak je gebruik van producten en diensten van de sponsoren en samenwerkingspartners? Stuur een klacht naar de sponsoren/partners over medewerking aan culturele kaping van Holi en maak geen gebruik meer van de producten en diensten van de sponsoren en samenwerkingspartners. Kijk naar alternatieve producten en diensten die het Hindoe cultureel erfgoed respecteren.