Geachte organisatie van het Holi Fusion Festival,
Wij maken middels deze verklaring ons protest kenbaar wegens belediging en culturele kaping van het cultureel erfgoed van Holi Phagwa. Met culturele kaping doelen wij op de wijze waarop u de waarden en symbolen van Holi uit de oorspronkelijke context van de lente haalt en de betekenis verandert naar zomer dancefeest zonder religieuze verbinding. Hiermee doet u volgens ons ondanks positieve intenties het cultureel erfgoed geweld aan.
Ons bezwaar
Ons bezwaar is dat u het evenement presenteert als een omarming van de Hindoecultuur, terwijl het in essentie een kaping is van de Hindoecultuur. Waarom?
Hoewel u op uw website duidelijk verwijst naar Holi als een diep geworteld religieuze, spirituele en culturele hoogtijdag van Hindoes over de hele wereld, negeert u vervolgens in de uitvoer de bijbehorende tradities:
- Nieuwjaarsfeest: Het Holifeest is het nieuwjaarsfeest van de Hindoes. Met het nieuwe Hindoejaar, dat samenvalt met de lente volgens de Gregoriaanse kalender, wordt gevierd dat de natuur weer tot leven en bloei komt. Door dit feest in de zomer te vieren wijkt u af van de essentie van Holi.
- Gebed: De gemeenschap bereidt dit feest voor met gebedsdiensten.
- Holika verbranding: Een dag voor Holi vindt de Holika verbranding plaats, wat symbool staat voor de overwinning van het goede op het kwade.
- Chautals: De dag zelf is ingevuld met muziek dat gebonden is aan de traditie: de chautals.
Culturele kaping
De manier waarop u omgaat met het cultureel erfgoed van Holi getuigt van een vorm van culturele kaping:
- Context: U haalt het gedachtegoed van Holi, dat verbonden is aan sociaal-historische en culturele context, uit de context van de lente en de rituelen en verplaatst het naar de zomer om het te ontdoen van de religieuze basis.
- Verandering betekenis: Door die nieuwe context wordt de oorspronkelijke religieuze betekenis en verbintenis met de lente veranderd naar een dancefeest en verbintenis met de zomer.
- Verbinding gemeenschap: De waarden van Holi zijn in de Nederlandse Hindoegemeenschap van generatie op generatie doorgegeven, met het doel de oorspronkelijke waarden te behouden. Dat cultureel erfgoed wordt gedeeld met een ieder die dat wil ervaren en delen, mits de oorspronkelijke waarden worden behouden. Binnen de gemeenschap hebben mensen en groepen functies in het feest: de pandits die de ceremonies leiden, de muziekgroepen die de chautal liederen uitvoeren, het trekken van huis naar huis of bij elkaar komen op publieke plekken. In uw feest hebben deze key figures geen enkele rol in de viering van Holi en positioneert u het feest als een “exotische ervaring”, waarbij leden van onze gemeenschap slechts als entertainment fungeren en niet als gerespecteerde vertegenwoordigers van de gemeenschap die rituelen begeleiden.
- Belediging gemeenschap: Een dancefeest in de zomer dat zich associeert met Holi wordt gepresenteerd als een continuering van een eeuwenoud ritueel. Zoals u in de ondertekening zult zien, voelen vele Hindoes zich beledigd door de wijze waarop u met een religieuze beleving omgaat.
- Positieve intenties, negatieve impact: Hoewel uw intentie goed is, omdat het symbool wordt gebruikt vanuit een positief idee, is de impact negatief, omdat het symbool dan volgens vele Hindoes geweld wordt aangedaan. Hoewel u een positieve boodschap van eenheid en diversiteit promoot, ontkent u tegelijkertijd de oorspronkelijke betekenis die verbonden is aan de komst van de lente.
Oplossing
De oplossing die wij voorstellen is het verwijderen van de naam Holi in de communicatie rondom het festival. Ons voorstel is het feest “Color Fusion Festival” te noemen, een titel die volgens ons recht doet aan uw concept en het cultureel erfgoed van Holi in haar waarde laat. De opzet kan behouden blijven en het festival kan in de zomer gevierd worden. Wij zijn er niet op uit om het plezier van festivalbezoekers te ontnemen, maar wel om ons cultureel erfgoed te beschermen. Wij vertrouwen erop dat het respect en de tolerantie die u claimt uit te dragen in de praktijk wordt gebracht door onze stem te horen en ons protest serieus te nemen. Wij verzoeken bij deze om een gesprek om onze zorgen te bespreken en vertrouwen erop dat we door dialoog tot een passende oplossing zullen komen voor beide partijen.
Indien u ons protest en verzoek negeert, zullen wij overgaan tot publieke protesten.
Ondertekend door:
Actiegroep Holi is geen Houseparty (Utrecht)
Arnhem Kent Kleur (Arnhem)
Arya Sabha Enschede (Enschede)
Arya Samaj Nederland (Den Haag)
Arya Samaj Jongeren Den Haag (Den Haag)
Dansschool Shi-Rag (Den Haag)
Dayanand Sabha Holland (Den Haag)
HCC Shiv Mandir Almere Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam (Almere)
Hindoe Studenten Forum Nederland (Den Haag)
Hindoestaanse werkgroep Ashna (Arnhem)
Priyas (Groningen)
Sarnámihuis (Den Haag)
Seva Network Foundation (Den Haag)
Shiv Mandir Arnhem (Arnhem)
Shri Shiwa Stichting (Eindhoven)
Stichting APNA (Rotterdam)
Stichting Asian Wedding (Rotterdam)
Stichting Belangenbehartiging Hindoestaanse Ouderen Rotterdam (Rotterdam)
Stichting Hindi Prachar (Groningen)
Stichting Holi Divali (Amsterdam)
Stichting Holi Samen (Den Haag)
Stichting Samaanta (Capelle a/d IJssel)
Stichting Shri Sanatan Dharm Maha Sabha Zaanstad Shri Vishnu Mandir (Zaandam)
Stichting Siddhant (Den Haag)
Stichting Triveni (Rotterdam)
Vaidiek Arya Samaaj Amsterdam (Amsterdam)
Wandel groep VaiPreDi (Almere)
TriConsulting (Rotterdam)