Vice: Moeten kleurpoederfestivals niet eens kappen met zichzelf ‘Holi’ noemen?

Door Maxime de Vries – 7 september 2017

“De actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’ is niet blij met het feit dat deze festivals zichzelf de naam ‘Holi’ toe-eigenen. Door middel van socialmediacampagnes, praten met sponsoren en vreedzame protestacties, proberen ze festivalorganisatoren zover te krijgen dat ze hun naam aanpassen. Omdat er weinig schot in de zaak zat, riep de actiegroep haar volgers op om een melding van discriminatie te maken bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Dat zijn er inmiddels vierhonderd.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Eindhovens Dagblad: Hindoes klagen massaal over misbruik van term ‘holi’ door festivals

6 september 2017

“Volgens directeur Lucienne Gena van het discriminatiemeldpunt in Amsterdam, waar de klachten binnenkwamen na een oproep door de actiegroep, worden op korte termijn de betrokken partijen uitgenodigd om te overleggen over een mogelijke oplossing. De boosheid en verontwaardiging zit diep, aldus Gena. ‘De afgelopen weken bleven de meldingen binnenstromen. Op een gegeven moment hebben we gezegd: stop maar, de boodschap is helder. Ons bureau is vóór verbinding en tegen discriminatie, dus gaan we gezamenlijk op zoek naar een oplossing die voor iedereen acceptabel is.’”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

NOS: ‘Holi is geen houseparty, dus festivals moeten naam veranderen’

6 september 2017

“‘Het is net alsof je Kerstmis viert in de lente’, zegt Pravini Baboeram van de actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’. Ze pleit voor een naamsverandering van zomerfestivals die de naam Holi gebruiken. Holi is namelijk een feest dat door hindoes in het voorjaar wordt gevierd. ‘De festivals verplaatsen een heel belangrijk feest voor het hindoeïsme van de lente naar de zomer’, zegt Baboeram in het NOS Radio 1 Journaal. Op de feestdag wordt het nieuwe jaar en de lente gevierd en bestrooien hindoes elkaar met gekleurd poeder. ‘Het is net alsof zo’n organisatie dan kerstbomen optuigt in de lente en zegt: ‘fijne Kerst allemaal’.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Het Parool: Hindoes klagen over ‘Holi’-festivals

5 september 2017

“Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft bijna 400 meldingen binnengekregen van mensen die bezwaar hebben tegen het gebruik van de naam Holi door twee zomerfestivals. Het gaat om het Holi Festival of Colours in Amsterdam en Holi Fusion Festival in Eindhoven en Maastricht. Holi is één van de belangrijkste hoogtijdagen in het hindoeïsme. Op deze feestdag bestrooien hindoes elkaar met gekleurd poeder om het nieuwe jaar en de lente te vieren. De klagers vinden het kwetsend dat de dancefeesten Holi ‘cultureel hebben gekaapt’.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

AT5: Hindoes zijn ‘culturele kaping van Holi’ door hippe festivals zat

5 september 2017

“Het heilige feest van Hindoes, Holi, wordt gekaapt door zomerfestivals en dat moet stoppen. Dat is de mening van Actiegroep Holi is geen Houseparty. Om hun mening kracht bij te zetten heeft de actiegroep eind juli opgeroepen om massaal klachten in te dienen bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Nu.nl: Meldpunt Discriminatie krijgt 400 meldingen binnen ‘Holi Festival’

5 september 2017

“Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft bijna 400 meldingen binnengekregen van mensen die bezwaar hebben tegen het gebruik van de naam Holi door twee zomerfestivals. Het gaat om het Holi Festival of Colours in Amsterdam en Holi Fusion Festival in Eindhoven en Maastricht. Holi is één van de belangrijkste hoogtijdagen in het hindoeïsme. Op deze feestdag bestrooien hindoes elkaar met gekleurd poeder om het nieuwe jaar en de lente te vieren.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

RTV Maastricht: Steun voor actiegroep tijdens Holi Fusion Festival

12 september 2016

“Meer dan 200 mensen, verdeeld over 70 foto’s, hebben hun steun betuigd aan actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’, tijdens het Holi Fusion Festival zaterdag op De Griend. Dit deden zij door zich te laten fotograferen met een kaart in de hand waarop de tekst stond: ‘Make Holi Fusion Color Fusion’. De actiegroep hoopt namelijk het festival aan te zetten tot naamsverandering.
Dit omdat de naam Holi volgens de groep uit haar oorspronkelijke context wordt gehaald, door deze te gebruiken voor een zomers housefestival. Dit terwijl in de Hindoegemeenschap dit als een lentefeestdag wordt gezien. Naast in te zetten op naamsverandering, wilde de actiegroep bezoekers van Holi Fusion ook bewustmaken van de protesten vanuit de Hindoegemeenschap.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

RTV Maastricht: Actiegroep actief tijdens Holi Fusion Festival

7 september 2016

“Actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’ organiseert zaterdag tijdens het Holi Fusion festival op De Griend een protestactie. Volgens de tegenstanders pleegt het festival culturele kaping van het spirituele Hindoefeest Holi.
Deze van oorsprong lentefeestdag wordt volgens de groep uit haar oorspronkelijke context gehaald, door de naam Holi te gebruiken voor een housefestival in de zomer. Tijdens het festival wil de actiegroep bezoekers benaderen om hen bewust te maken van de bezwaren hiertegen uit de Hindoegemeenschap. Maar ook hoopt zij voorstanders te vinden van een naamsverandering van het festival naar ‘Color Fusion’. Door de naam te veranderen wordt volgens de actiegroep recht gedaan aan het concept van het festival en het Hindoefeest in haar waarde gelaten.

In aanloop naar de actie is ook al een open brief geschreven aan de bezoekers, waarin ze vragen om steun voor hun voorstellen.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

1Limburg: Hindoestaans protest tegen Holi-housefeest Maastricht

7 september 2016

“Een groep Hindoestaanse jongeren voert zaterdag actie tegen het Holi Fusion Festival op De Griendt in Maastricht. De actiegroep Holi is geen Houseparty (link is external) protesteert tegen de wat zij ‘culturele kaping’ noemt van het Hindoestaanse Holi-feest door de festivalorganisatie.’ De protestgroep wil dat het festival een andere naam krijgt.” Klik hier om het hele artikel te lezen.

Eindhovens Dagblad: Holi Fusion kleurt de Karpendonkse Plas in Eindhoven, protest tegen naam

20 augustus 2016

“EINDHOVEN – De meeste bezoekers kwamen in maagdelijk wit en vertrekken straks in alle kleuren van de regenboog. Bij het Holi Fusion Festival aan de Karpendonkse Plas draait het vandaag om muziek, dans en vooral veel kleur. Bekijk de fotoserie hierboven.

Tussen de danspasjes door maken de festivalgangers er een sport van om elkaar onverwacht flink in te poederen. Het festival trekt zo’n 6000 bezoekers.

Niet blij
Holi, een Hindoe feestdag ter ere van de lente, wordt al duizenden jaren gevierd door Hindoestanen. Verschillende Hindoe-organisaties zijn dan ook niet blij met de naam van het festival in Eindhoven. „Het is een culturele kaping van de naam Holi en dit festival wordt door veel Hindoes als beledigend ervaren”, zegt Pravini Baboeram van de actiegroep.

Ze deelt voor de ingang flyers uit om mensen hierop te attenderen. Het festival hoeft van de actiegroep niet te verdwijnen, maar zou wel een naamsverandering moeten ondergaan. „Noem het gewoon Color Fusion Festival. Maar geen Holi. Want Holi is geen houseparty.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Leiden Religie Blog: Dancing in protest – The Holi flashmob and Hindu identity

Door Priya Darshini Swamy – 19 mei 2016

“The development of ‘Holi is Geen Houseparty’ is significant in the history of Surinamese Hindu political interventions in the Netherlands: it marks the first time that nearly 30 Hindu organisations in the country have come together to protest. While various Hindu community members have indeed come together to support certain causes, such as the lobby for the first Hindu primary school during the 1980s, or the protest of the closing of a temporary temple space in Amsterdam Zuidoost in 2010, Hindus are often considered a ‘divided community’ that finds it difficult to come together to support certain campaigns. (…) The Holi is Geen Houseparty movement represents a highly visible moment wherein community actors complicate the idea of being a politically inactive, model minority. The movement also problematises the way their culture is being appropriated by various actors in their society. This is not only a matter of safeguarding their cultural and religious heritage, it is a matter of being assertive about such safeguarding. While the intervention of Hindus into the public sphere through political protest is not something new, Holi is Geen Houseparty’s flashmob dance marked a performance that combines protest with the sheer joy of dancing: a way in which to creatively draw the attention and participation of Hindu and non-Hindu actors into their struggle against cultural appropriation.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Hindoe Studenten Forum Nederland: Een kleurige wereld

Door Myra Adjodha – 24 maart 2016

New Media Platform: Het Holi-feest en culturele kaping

Door Tasiana Ramdin – 23 maart 2016

“Het Holi-feest is een culturele rijkdom. Er zijn echter een aantal commerciële organisaties die het Holi-feest cultureel kapen. De actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’ wijst op deze culturele kaping en wilt middels hun social media campagne “respect my culture ‪#‎holiisgeenhouseparty‬” respect eisen voor het cultureel erfgoed van Holi Phagua dat wordt aangetast door de zogenaamde “Holi” festivals in de zomer. De actiegroep was vandaag aanwezig bij de viering van het Holi-feest en heeft middels een flashmob en een spandoek haar statement neergezet.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

NTR: Holi als inspiratie

23 maart 2016

“Wat kan Nederland van Holi leren? Voor Hindoes is het Holi-feest een belangrijk moment, wereldwijd vieren zij daarmee de start van de lente. Het bekendste van Holi is dat iedereen elkaar met gekleurd poeder besprenkelt. Doordat iedereen met kleur is besprenkeld, zie je geen onderscheid meer in uiterlijk tussen mensen, iedereen is gelijk. Deze boodschap probeert Tweede-Kamerlid Tanja Jadnanansing mee te geven aan de MBO- studenten die zij wekelijks coacht. Maar het Holi-feest heeft zoveel meer betekenissen wat zou Jadnanansing nog meer meegeven aan Nederland? Jadnanansing gaat in gesprek met verschillende mensen over de betekenissen van Holi. zij praat met een hindoegeestelijke die vertelt over de oorsprong van Holi. Wat gebeurt er eigenlijk op deze dag en waar staat men bij stil? Vervolgens gaat zij naar Den Haag en praat met de organisator van de grootste Holi-viering van het land. Midden in de Schilderswijk wordt het Holi-feest uitgebreid gevierd. Hindoes en niet-Hindoes zijn op deze dag ondergedompeld in gekleurd poeder. Hoe heeft hij de mensen in zijn wijk kunnen inspireren om mee te doen aan het Holi-feest? Maar Jadnanansing praat ook met organisator van een festival waarin het gedachtegoed van het Holi-feest gebruikt wordt voor een feest in de zomer. En dit roept tegenstand op, want bij Holi wordt de start van de lente gevierd. Jadnanansing gaat ook in gesprek met de tegenstanders. Is het juist niet fijn dat de gedachtegoed van Holi verspreid wordt?”

Klik hier om de uitzending te bekijken.

DenHaagTV: Actiegroep Holi is geen Housefeest repeteert voor Flashmob

15 maart 2016

Pauw Academy: Holi, wel of geen Houseparty?

29 september 2015

Algemeen Dagblad: Woede over ‘minachting’ van Holi leidt tot protest en petitie

Door Willemijn de Koning – 10 juni 2015